foundation lotsart

Makeup hoe te gebruiken: Foundation

Op mijn vorige makeup, hoe te gebruiken werd positief gereageerd. Ik kreeg zelfs een aantal appjes van verschillende personen die een foto stuurde van het all about nude palette van Catrice, die ze aan de hand van die post hadden aangeschaft. Ook krijg ik steeds vaker foto’s met makeup producten met de vraag of het wat is. Niet dat ik elk product in mijn bezit heb, maar wel heeeel veel en daarnaast lees ik veel beautyblogs (biggest guilty pleasure, sorry not sorry) en weet ik haast altijd wel te vertellen wat en of het wat is.

Mijn eerste makeup hoe te gebruiken, bleek nog wat snel te gaan voor sommige en daarom heb ik besloten alle stappen apart te omschrijven. Vandaag: Foundation! JOEHOEE. Wat valt daar nou over te vertellen vraag je je af? Nou, komtie:

foundation lotsart

Foundation

Veel mensen vinden foundation niet mooi, omdat ze vinden dat het een masker (cake) effect geeft. Mijn mening is dat als dit het geval is je de verkeerde kleur en structuur hebt gekozen. De juiste kleur en structuur foundation kan je gezicht echt enorm goed doen. Oneffenheden (puistjes, pigment- en rode vlekjes enzovoorts) worden verdoezeld. Wel vind ik dat als je foundation zegt je ook bronzer en blush moet zeggen. Foundation dient namelijk puur als basis en als je dit als enige gebruikt voor je gezicht kan het je gezicht erg flets maken. Je bent dan misschien wel je rode wangetjes en rood neusje kwijt, een beetje kleur (verschil) doet je gezicht echt goed.

Als je je laat adviseren bij een parfumerie (Douglas of Ici Paris) vragen ze altijd naar wat voor soort foundation je opzoek bent. Ik denk altijd: “In ieder geval niet wat jij nu op je hoofd hebt gesmeerd“. (alsof ze cakebeslag of pindakaas hebben uitgesmeerd over hun hoofd).

foundation

Anyway.. Het vinden van juiste foundation is echt kl*te. Ik heb thuis ongeveer zo’n twintig (!) foundations liggen. Daarvan gebruik ik er twee…Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten als je foundation koopt:

 • Structuur: Ik let altijd op of de foundation niet te dik is, maar ook niet te dun. Vaak is die, wat dikkere, stuggere foundation moeilijk uit te smeren, waardoor het te dik op de huid komt te liggen en je dus een cake effect krijgt. Je hebt ook foundation die heel erg dun is (echt water dun bijna). Die structuur vind ik met name mooi in de zomer. Vaak is de huid dan sowieso wat mooier en heeft het niet echt een foundationlaag nodig. Daarnaast zijn deze type foundations niet super dekkend, waardoor je sproetjes bijvoorbeeld nog gewoon ziet. Vind ik juist wel leuk. Nu ik nog super wit ben kies ik voor een redelijk vloeibare structuur. Test het op de palm van je hand. Zo eentje die niet gelijk van je hand drupt, maar het moet ook weer niet als lijm op z’n plaats blijven (slaat nergens op, maar snap je t ?)
 • Kleur: Niks lelijker dan een oranje(indiaan)-achtige kleur op je gezicht, of een kleur die veel donkerder (of lichter) is dan je nek en rest van je lichaam! echt AAAAH hate it!foundation lotsartHet overkomt mij ook wel eens, dat ik me in slecht licht heb opgemaakt en dat ik dan buiten kom en zie dat t totaal niet matcht (en dan als een speer terug naar binnen en herstellen).
  Er wordt altijd als tip gegeven om een beetje foundation te testen op de palm van je hand. Als de kleur matcht met de kleur van je hand dan heb je de goede te pakken. Ik ben het hier niet persé mee eens want er kan genoeg kleurverschil zitten tussen hand en hoofd. Ik zou het testen op je kaaklijn. Dan kun je goed zien of de kleur matcht met hoofd, hals en decolleté .
 • Prijs: De goedkoopste foundation die ik heb is van het merk Catrice van de kruidvat. Ik denk dat die rond de 6 euro was. De duurste die ik heb is van het merk Bobbi Brown en die is 43 (!) euro. Hoewel ik super blij ben met die van Bobbi Brown vind ik dat je voor minder dan de helft van de prijs bijna net zo goede foundations kan krijgen. Het fijnste drogist merk vind ik L’oreal, met als ultimate favoriet: Infallible 24H en True match foundation. De prijs van deze is ongeveer 16 euro. Merken als L’oreal hebben zo vaak van die 1+1 aanbiedingen, of elke foundation 10 euro. Vaak sla ik dan wat in.
 • Andere eisen:  Ik doe dit zelf eigenlijk niet, maar als je bijvoorbeeld een erg gevoelige huid hebt kun je kijken naar de ingrediëntenlijst. Let op ingrediënten als siliconen, parfum, minerale oliën en andere ingrediënten waar je huid misschien van irriteert. Daarnaast vind je het misschien ook belangrijk dat er een hoge spf in zit.

Als je zo iemand als mijn zus bent (die nooit foundation draagt), zou ik misschien toch eerst naar een parfumerie zoals Douglas of Ici paris gaan. Je hebt daar natuurlijk erg dure merken (Dior, Estee Lauder, Clinic, Lancome etc), maar ook een aantal merken die te vergelijken zijn met drogist merken (l’oreal, Bourjois, BE, douglas huismerk, Art Deco). Leg duidelijk uit wat je wilt en laat je niks aansmeren. Waarschijnlijk wil je een luchtige, niet al te dekkende foundation.  Laat de verkoopster het bij je aanbrengen en kijk of je het goed vindt (Loop even naar buiten! het licht in de winkel is totaal anders dan buiten)

 Aanbrengen:

1. Huid hydrateren:
Ik begin altijd met dagcreme.

2. Primer

foundation lotsart
Bij primer denk je in eerste instantie misschien aan wat je op de muur aanbrengt voordat je gaat verven. Eigenlijk fungeert makeup primer precies het zelfde. Het zorgt ervoor dat je je huid egaal krijgt en dat de foundation beter blijft zitten. Elk merk heeft wel een primer in z’n stash, maar ik heb dus op verschillende blogs gelezen dat Niveau sensitive aftershave balm for men net zo goed werkt! Ik heb het getest en ben er erg over te spreken. Slechts 7 euro voor 100 ml (ik kocht er 2 voor 1 in de aanbieding). De werking en ingrediënten zijn haast gelijk als van echte makeup primers, maar nu heb je dus veel meer primer voor een relatief lagere prijs. Mocht je deze willen gebruiken, het is lastig om te doseren dus doe voorzichtig.

3. Foundation aanbrengen:

Ik pomp altijd eerst een paar drupkes op mijn hand (Bobbi Brown). Mijn kleur is iets te licht voor mijn huid dus ik doe er een drupje donkerdere foundation doorheen (Infallible 24H). Vervolgens stip ik met mijn vinger een beetje foundation op mijn wangen, voorhoofd, neus en kin (alles behalve neus en oogleden dus). Ik breng het met draaiende beweging aan met de kwast. Vervolgens laat ik het even intrekken.

kwasten 3

Dit zijn allemaal foundation kwasten. Ikzelf vind de stippling brush (eerste) en de foundation kwast (derde) echt crime. Mijn voorkeur gaat naar de angled foundation brush (vierde). Die heeft stevige dikke haren die dicht op elkaar zitten. Die witte kwasten komen van ebay. Die zijn cheap en heel fijn. 

4. Afpoederen
Vaak poeder ik mijn gezicht nog even af met matte transparante poeder zodat het langer blijft zitten en minder glimt.

Hier nog even een korte samenvatting door middel van een filmpje:

Dit was het wel een beetje over foundation. Eigenlijk was dit een vrij saai iets om uit te leggen, maar heb ik hier toch 1300 woorden aan gespendeerd. De volgende keer komt het leukste (vind ik) namelijk: Shapen, stroben, bronzer, highlighter en de hele mikmak!

Tot de volgende

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat! De enige reden dat je email adres wordt gevraagd is om ‘serieuze’ reacties van spam reacties te kunnen onderscheiden. Je email adres wordt niet getoond op de site!

 


Geplaatst

in

door

Reacties

3 reacties op “Makeup hoe te gebruiken: Foundation”

 1. Noortje Groenen avatar

  Hoi Lot, wat een talent ben jij , zo goed !!Volg je trouw , nu ook over de foundations ! Kijk ook eens bij Couleur Caramel , dit merk gebruik ik in mijn salon ! Een baanbreker op het vlak v natuurlijke en biologische make-up en tegelijk een verzorgende werking ! Wil je er meer over weten kan ik Minouche een boekje voor je mee laten nemen !Groetjes!!

 2. liselotte avatar
  liselotte

  Hallo Noortje, bedankt voor je leuke reactie! Vooral van iemand als jou vind ik dit natuurlijk tof om te horen! Ik heb nog nooit van Couleur Caramel gehoord, maar ben wel benieuwd dus wil er wel wat over lezen! Groetjesss

 3. Soof avatar
  Soof

  Leuk en interessant lot! En inmiddels ben ik ook een groot fan van foundation 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *